Ja här ekar det tomt, det brukar det ju göra ibland men denna gång valde jag att inte skriva på några dagar! 

I tisdags var jag med Tilde till sjukhuset i Gävle för o ta ett blodprov och kolla efter gluten. Tilde har sen före 1års ålder haft stor mage som sett svälld ut men aldrig några andra bekymmer och BVC har sagt att det inte varit nått. Peters föräldrar har pratat om gluten för Peter hade det som liten och hade oxå svälld mage + en massa andra symptom. Vi har lixom slagit bort tanken då inga symptom stämt in men nu gjorde vi iaf ett test och de ringde i onsdags och sa att hon är glutenintolerans men att de skulle ta nått mer prov så vi fick åka dit igen i torsdags. Pang på bara så fick vi prata med läkare och dietist och veta att glutenfri kost resten av livet gör henne frisk och det va bara att börja direkt! Men hallå, vi kände att vi ville smälta det lite då det kom som en chock och det är inte bara att handla som vanligt så vi bestämde att vi börjar idag måndag efter helgen.

Tildes prov visade högsta möjliga som är 200, värdet ska vara mellan 0-7 och över 70 så slipper man göra en biopsi (att de går in o tar en liten bit av tarmen och kollar på i mikroskop). Så hon hade höga värden och har haft länge sa läkaren. Vi ska tillbaka i januari o kolla igen och förhoppningsvis är de mkt lägre då. 
Hos en glutenintolerant gör gluten att små ludd i tarmen skadas och till slut försvinner och det där luddet behövs för att ta upp näring ur maten. Så annars får man näringsbrist, blir trött slö och sjuk och får andra sjukdomar lättare. 

Hur ska man då förklara för en snart 2,5 åring att hon inte kan äta samma bröd, pasta eller nuggets på donken längre? Svårast kände jag att det blir att vi måste säga nej till sånt hon ätit förut, tex salta pinnar, gott o blandat, strutglassar mm. Nu har vi sagt att doktorn säger att din mage är lite sjuk och måste äta lite annat, och hon har fått nytt bröd, egen pasta och egen smörbytta (för när hon ätit glutenfritt ett tag kan en smula av fel bröd ge stora magbesvär, man vet aldrig hur känslig en person är, vissa kan inte äta en smula fel medans andra kan äta en ville utan att känna nått alls) men tack och lov är Tilde jätteglad för att hon har egna saker som bara är hennes! Imorgon blir första dagen på dagis med en egen skål mat o jag har förberett att hon får eget som bara är hennes, hoppas det går lika bra som hemma!

Vi har planerat veckans mat efter sånt hon kan äta vanligt för att slippa så mkt nya recept osv i början men idag skulle vi äta ugnspannkaka men jag hitta ett recept som blev helt okej som alla i familjen åt! 

Jaja därför har det ekar lite tomt här! Första två dagarna grina jag så fort jag tänkte på det men känner mig lite lugnare nu men det är ändå nått som kommer kräva lite tid o det är den jag känner inte riktigt finns men vi testar..

Bilderna är sen vi va och tog prov i tisdags då passads vi på att leka i lekhörnan och sen fika i Valbo efteråt! Å när Tilde ville kissa blev hon jättenöjd när vi hitta en toa där de fanns en stor och en liten så vi kunde kissa samtidigt :) även handfat fanns i båda storlekar!






 
Tilde, gluten glutenintolerans barn besked,